Melaka, una ciutat amb història

Melaka, una ciutat amb història

Melaka es troba a uns 170 km al sud de Kuala Lumpur. Per arribar-hi s’agafa un bus que surt de l’estació TBS i que per només 10 ringgits (2,5 €) en dues hores t’hi porta. Aquí ja hem comprovat que el sistema de busos d’aquest país funciona més que correctament i amb una relació qualitat-preu molt bona. En molts d’aquests busos s’ha suprimit un dels dos seients d’un costat per poder posar butaques més àmplies. També hem comprovat que has d’anar ben abrigat, perquè l’aire condicionat el posen molt fort.

Melaka és una ciutat de més de 600 anys d’història, que va arribar a ser un dels ports comercials més importants del sud d’Àsia (juntament amb Goa a la Índia i Ceilan a Sri Lanka). Aquesta situació estratègica va fer que la ciutat fos cada vegada més important i més llaminera pels imperis europeus. Els primers en arribar-hi van ser els portuguesos. El 1511, comandats per Alfonso d’Albuquerque, van conquerir la ciutat després de 40 dies de batalla, obligant al sultà a fugir de Melaka i fortificant-la en previsió de futurs atacs. De la fortalesa original avui només queden restes d’algun bastió, de la porta de Santiago i de l’església St. Paul.

DSCN0020DSCN0026DSCN0192DSCN0055

La importància com a base comercial entre Europa i el sud-est asiàtic va anar creixent i això va cridar l’atenció dels holandesos, que a començament del segle XVII van fer un primer intent de prendre-li la ciutat als portuguesos. En un segon intent, al 1641, van conquerir la ciutat. D’aquella època és l’Stadhuys, edifici construït el 1650 segons l’arquitectura holandesa del moment i que era la residència oficial del Governador holandès. Avui dia és el primer edifici que veus quan arribes a Town Square, la plaça principal del casc antic de Melaka, característica pel seu color vermell.

DSCN0013DSCN0197

I és en aquesta plaça on es concentren cada dia desenes de tuk-tuks engalanats com si d’una carrossa de carnestoltes es tractés, esperant al turista. La temàtica principal són els dibuixos animats i entre ells sembla que facin una competició a veure qui porta el tuk-tuk més llampant. Frozen i Hello Kitty són els guanyadors en quant a nombre, però també en vam veure de la Pantera Rosa, en Doraemon, en Shin Chan o els Minions.

DSCN0010DSCN0129DSCN0016DSCN0130

Melaka no és una excepció i també té el seu barri xinés. De fet, Chinatown és on es concentren tots els turistes que arriben a la ciutat. La seva artèria principal és Jonker Street, coneguda en el passat per les seves botigues d’antiguitats. Ara és aquí on cada cap de setmana es celebra un mercat nocturn que dóna molta vida a aquest barri. A nosaltres ens va agradar més el carrer del costat, Goldsmith Street, on es torna a fer palesa la multiculturalitat de Malàisia. Així en el mateix carrer pots trobar un temple hindú, el Sri Poyyatha Temple, una mesquita, la Masjid Kampung Kling i un temple xinés, el Cheng Hoon Teng.

DSCN0144DSCN0150DSCN0161DSCN0157

Va coincidir que vam arribar a Melaka en cap de setmana i encara que no és comparable al que ens vam trobar a la Xina, també hi havia molts turistes. Ja sabeu que a nosaltres no ens agraden les masses i sí voltar per racons més amagats i tranquils de les ciutats. Per això vam anar seguint la vora del riu Melaka, on es poden veure diferents murals pintats a les parets de les cases que voregen el riu. Sincerament ens va sorprendre no trobar-nos a gairebé ningú en un lloc tan maco.

DSCN0089DSCN0092DSCN0093DSCN0100

Els turistes son més ganduls i només arriben fins aquí pagant un tour de 45 minuts amb barca. Nosaltres vam anar passant de cantó a cantó del riu travessant un parell de ponts per poder gaudir millor de les vistes de les cases pintades.

DSCN0095DSCN0097DSCN0104DSCN0103

El que no ens va fer tanta gràcia va ser trobar-nos amb uns bitxos enormes que de tant en tant sortien del riu i te’ls trobaves a la vora del passeig. Algun d’ells tenien dimensions “cocodrilianes”!

DSCN0085DSCN0068

El darrer dia a Melaka vam compartir passejada per la ciutat amb un parell d’amics que ja formen part del nostre viatge. Ja els coneixeu del tour pel Gobi i de l’excursió a la Gran Muralla Xinesa. Seguim en contacte amb en Pedro i en Víctor des de llavors i quan ens van dir que més o menys a les mateixes dates estarien a Malàisia, no vam dubtar a quadrar les agendes per tornar a trobar-nos.

DSCN0173

Tenim una visió bastant semblant del concepte viatjar i hem decidit que els propers dies per la península malaia els passarem junts. Però per saber-ne més, us haureu d’esperar al proper post.