Gastronomia

El primer que hem de dir sobre la gastronomia boliviana és que té alguns plats en comú amb la cuina del nord-oest d’Argentina. Així, alguns plats que ja havíem tastat o vist en alguna carta, els hem tornat a menjar a Bolívia. Havíem menjat milanesas de vedella i pollastre, però encara no havíem tastat la milanesa de llama. L’altre plat en comú –i aquest sí que l’havíem menjat a Argentina- és el Pique Macho o Pique a lo Macho. És un plat combinat de tires de vedella, trossos de frankfurt, patata fregida, ceba, i una salseta picant feta amb locoto, que és la que li dóna nom al plat. Cal anar amb compte amb els trossos de locoto, que pica el que no està escrit.

DSCN5283SAMSUNG

 

 

 

 

 

I parlant de picant, un plat típic però que pica molt és el Sajta de Pollo, una mena de pollastre rostit, amb una salsa feta amb ají (bitxo) i acompanyat de espaguetis i chuño amb ou. El chuño és una patata deshidratada, que permet conservar-la durant molt de temps, i és molt típica de la cuina indígena. I una altra cosa que no falta mai a cap taula d’un restaurant és un petit bol amb Llajua, bàsicament una salseta de tomàquet natural força picant. El César s’ha fet un tip de posar-se’n a tots els plats que li han posat al davant.

DSCN5215DSCN5219

 

 

 

 

 

A Bolívia és molt barato menjar. De fet, qualsevol planta baixa és susceptible de convertir-se en un menjador-restaurant de menú. Uns fogons, 2 taules i 4 cadires són suficients. Nosaltres hem vist menús des de 8 bolivianos (90 cèntims d’euro), encara que en llocs de sospitosa higiene. Hem fet algun menú per una mica més (13 bolivianos), i sempre et serveixen una sopa de primer i un parell o tres plats per escollir de segon. En alguns casos fins i tot inclouen postres i en tots t’inclouen un got d’aigua de l’aixeta amb llimona, que per motius obvis no hem tastat mai.

DSCN5538DSCN5579

 

 

 

 

 

Tant en aquests menjadors, com en restaurants una mica millors, pots demanar plats combinats, com són el Silpancho o la Salchipapa. El Silpancho porta com una mena de milanesa ben fineta amb patates, arròs i ou. La Salchipapa és bastant més de batalla, i com el seu nom indica és salchicha de frankfurt amb patates.

DSCN5217DSCN5540

 

 

 

 

 

DSCN5502El que ni tansols ens hem plantejat és menjar en un dels nombrosos xiringuitos que hi ha pel carrer, que poden vendre des d’hamburgueses o entrepans de vedella fins a “potaje” o tot el que us pugueu imaginar, i per 4 duros. I també hi ha un altre tipus de xiringuitos al carrer (un o dos a cada cantonada) on venen tot tipus de marranades: patates, xocolatines, gelats, aigua i sucs en bossa, etc. Així que no és estrany veure als bolivians caminant pel carrer amb una bossa de suc penjant de la boca.

I nosaltres continuem amb el nostre particular tast de cerveses, tot i que a Bolívia no han estat gaires, per culpa de l’alçada. Les recomanacions pels “guiris” són no beure alcohol ni menjar molta carn vermella el dia abans d’estar a un lloc força alt.

SAMSUNGSAMSUNGSAMSUNG

Leave a Reply